Zelfzorg medicijnen

Zelfzorg medicijnen zijn vrij te verkrijgen geneesmiddelen zonder recept van de dokter. De eenvoudige geneesmiddelen zijn te koop bij de drogist en supermarkt. De beheerder/leidinggevende van de winkel moet wel een diploma hebben en in staat zijn om vragen te beantwoorden van klanten. Bekende zelfzorg medicijnen zijn pijnstillers zoals aspirine, paracetamol en ibuprofen. De overheid hoopt dat door de marktwerking de prijzen goedkoper zullen worden. Paracetamol is een mooi voorbeeld hiervan. Een doosje zonder merk van 20 pillen kost slechts 50 cent bij het Kruidvat.
Laxeermiddelen – obstipatie

De oorzaak van verstopping (obstipatie) kan verschillende redenen hebben zoals te weinig gedronken hebben, onvoldoende vezelrijk eten, medicijngebruik, hormonale veranderingen of een darmontsteking. De beste oplossing voor verstopping is vaak door meer vezelrijk voedsel en verse groenten te eten. Ook voldoende drinken is belangrijk. Mocht gezonder eten niet helpen dan kunnen laxeermiddelen gebruikt worden. Deze zelfzorggeneesmiddelen zijn vrij te koop bij de drogisterij. Bij de drogist is een doosje Bisacodyl 5mg laxeertabletten het goedkoopst in prijs. Een doosje bevat dertig tabletten en kost vanaf €1.65. Een flesje Lactulose 667mg/ml laxeerdrank is er vanaf 5 euro. Een medicijn dat ook de huisarts voorschrijft bij verstopping is een geneesmiddel dat Macrogol bevat. Het zit in kleine zakjes en moet opgelost worden in water en vervolgens opgedronken worden. Macrogol zorgt ervoor dat de ontlasting zachter gemaakt wordt.

Reuma

Er zijn geen medicijnen bij de drogist die helpen tegen reuma. De medicijnen zijn uitsluitend via de apotheek te krijgen. Paracetamol kan de pijn verminderen maar helpt niet bij ontstekingen. Het is belangrijk voor reuma patiënten dat ze voldoende in beweging blijven en hun geneesmiddelen op tijd innemen. Voor dikke patiënten is het verstandig om af te vallen zodat de gewrichten minder belast worden. Ook roken verhoogt de kans op reuma. Uit Zweeds onderzoek onder 34.000 patiënten kwam naar voren dat rokers twee keer zo veel kans hadden op reumatoïde artritis dan niet-rokers.

Gezondheid

Beauty behandeling
= Pigmentvlekken behandelen
Huiduitslag
Snurken
Gezondheid