Buikklachten

Buikklachten

Veel mensen hebben wel eens last van buikklachten. De oorzaak ligt meestal in iets wat gegeten/gedronken is en wat niet goed is gevallen. De maag en/of darmen reageren daarop met maagpijn, diaree, winderigheid en maagzuur. Een bekend middel dat te koop is bij de drogist is Rennies dat tegen brandend maagzuur helpt. Ook kan men paracetamol slikken om de pijn te verminderen.




Soms is een buikvirus de boosdoener. Klachten zijn dan diarree en misselijkheid. Normaal gesproken verdwijnt het virus vanzelf na een aantal dagen. De diarree kan soms zo sterk zijn dat men makkelijk een aantal kilo’s gewicht verliest. Het is dan zaak om voldoende vocht te drinken om niet uit te drogen. Ben je na een week niet opgeknapt ga dan naar de huisarts. De dokter kan je een envelop meegeven met een buisje waar je thuis een beetje ontlasting in moet doen. Vervolgens kan het afgegeven worden op een postagentschap (Primera) waarna het naar het laboratorium wordt gestuurd. Een laboratorium onderzoek kost vanaf 50 euro tot meer dan 250 euro. Heb je nog een eigen risico dan zal je dus een gedeelte of misschien alles zelf moeten betalen.

Obstipatie
Obstipatie kan ook een oorzaak zijn dat men pijn in de buik krijgt. Het is belangrijk om voldoende te bewegen en gevarieerd te eten. Vooral een teveel aan vezels eten en een gebrek aan vitaminen kan een verstopping veroorzaken.

In een minderheid van de gevallen is een lichamelijke ziekte de reden van de buikklachten. Vooral als er bloed in de ontlasting is moet de patient direct naar de huisarts gaan. Laboratorium testen kunnen uitsluitsel geven wat de patient mankeert. Een kwaadaardige tumor die darmklachten kan geven is alvleesklierkanker. Toch komt het voor dat men buikpijn heeft en dat er geen duidelijke oorzaak is aan te wijzen. Artsen onderkennen steeds meer dat ook een beknelde zenuw (ACNES) de reden kan zijn dat men buikklachten heeft. De patient kan dan een verdovende injectie krijgen. Vaak met een goed resultaat: bij 20% van de patienten verdwijnt de buikklacht. Bij andere mensen wordt soms een operatie gedaan waarbij de beknelde zenuw doorgenomen wordt.

Van chronische buikpijn is sprake als er minimaal 12 weken per jaar last is van buikklachten. Als de klachten vaak ’s avonds en in de nacht optreden kan dit een teken zijn dat het een organische aandoening betreft. De dokter constateert in de meeste gevallen geen organische oorzaak. Kinderen die veel drankjes drinken met suiker (zoals appelsap) kunnen ook last van hun maag krijgen. Bij vrouwen kan er een ontsteking zijn in het onderlichaam.

Apotheek

Stoppen met roken
Beauty behandeling
Huiduitslag
Gezondheid
algemene informatie