EHBO cursus

EHBO

EHBO betekent ‘Eerste Hulp Bij Ongevallen’ (Ongelukken). Het is een eerste hulpverlening aan slachtoffers met letsel in afwachting van de ziekenwagen of dokter. De meeste mensen die EHBO kunnen toepassen zijn lid van een lokale vereniging die op hun beurt weer aangesloten zijn bij landelijke koepelorganisaties. Er zijn 5 niveaus van EHBO hulpverlening. Op niveau 1 heeft men een zeer beperkte kennis en kan men alleen reanimeren. BHV-opleidingen vallen onder niveau 2 en een standaard EHBO cursus valt onder niveau 3.
Niveau 4 kent twee onderverdelingen: 4a uitgebreid (Gevorderde Eerstehulpverlening bij politie, brandweer) en 4b Zeer uitgebreide eerstehulpverlening. Op 4b vallen de SIGMA hulpverlening ( Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) die medische ondersteuning kunnen geven op het hoogste niveau. Te denken valt aan ademhaling weer op gang brengen, bloedingen stelpen en ongemak bij het slachtoffer beperken. Medische handelingen mogen ze niet zelfstandig uitvoeren; dit mogen alleen verpleegkundigen die ingeschreven staan in het BIG-register of artsen.

EHBO organisaties

De grootste organisatie is de Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken (KNV EHBO) waarbij 550 verenigingen zijn aangesloten. De Nationale Bond voor EHBO is van oorsprong katholiek en verbonden aan het Rode Kruis en telt 300 plaatselijke verenigingen. Verder zijn er een aantal sterke regionale organisaties uit Limburg (ehbolimburg.nl) en Noord-Brabant (ehbo-nbr.nl) die elk ongeveer 95 verenigingen tellen.

EHBO cursus

Een cursus kan gevolgd worden bij veel plaatselijke verenigingen die aangesloten zijn bij de Koninklijke EHBO of het Rode Kruis. Ook zijn er commerciele bedrijven die een opleiding aanbieden. Bij de Koninklijke EHBO vereniging kost een basis EHBO cursus van 11 lessen rond de 150 euro en dit is inclusief de lesboekjes, verbandmiddelen en examengeld. Het diploma blijft twee jaar geldig en kan alleen verlengd worden als men herhalingslessen heeft gevolgd. Veel verzekeraars (ONVZ, Zilveren Kruis, Interpolis, Menzis, Avero, PWZ, CZ of DVZ) vergoeden de kosten van een EHBO-cursus. De hoogte van de vergoeding hangt ook af van welke zorgverzekering is afgesloten.

Apotheekinfo

zelfzorg medicijnen
longziekten
Stoppen met roken
Beauty behandeling
Huiduitslag
Snurken
Gezondheid