Kloofjes

Kloofjes

Kloofjes zijn barstjes en sneetjes in de huid. Ze zien er rood uit met witte korstjes en voelen pijnlijk en irritant aan. Veel voorkomende plaatsen waar kloofjes ontstaan zijn de vingers, voeten (tenen, hiel) en het gezicht (mondhoeken). De oorzaak van de sneetjes kan verschillende redenen hebben. Meestal is de huid te droog en springt de huid open.
Mondhoeken

Kloofjes in de mondhoeken is een aandoening die vaak voorkomt in de wintermaanden. Door de verwarming binnen in huis is de kans aanwezig dat de huid te droog wordt. Barstjes in de mondhoeken kunnen dan ontstaan. Andere oorzaken kunnen zijn een tekort aan vitamine B2 en ijzer die voor een gezonde huid zorgen. Als men te weinig melkproducten eet en te eenzijdig eet (te weinig groenten) dan kan dit barstjes in de mondhoeken veroorzaken. Ook alcohol kan een verstorende factor zijn bij het opnemen van de B2 vitamine. Vrouwen en senioren hebben meer kans op een droge huid dan mannen die een meer vette huid hebben. Een vette zalf kan uitkomst bieden. Men smeert de zalf minimaal 6 keer per dag op de plek met de kloofjes waarna ze meestal na een tijdje weer verdwijnen.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een jeukende huiduitslag die er rood uitziet met blaasjes, schilfertjes en kloofjes. De uitslag is te vinden in de ellebogen, knieen, enkels, rond de ogen of in de nek. Vooral mensen met een allergie hebben er last van. Het kan ontstaan door te vaak douchen of wassen met zeep, wollen kleding, droge lucht, infectieziekte of stres. De beste behandeling is vaak door een neutrale zalf of crème te gebruiken.
De huisarts of apotheker is hiervoor de aangewezen persoon en kan een persoonlijk advies geven.

Voetenschimmel

Kloofjes tussen je tenen worden meestal veroorzaakt door een schimmel. Als men vaak natte voeten heeft (bad, douchen, zweet) en de huid tussen de tenen niet goed afgedroogd is dan kan er een schimmel ontstaan. De schimmel ziet er rood uit met schilfers en kloofjes en kan jeuken. Meestal verdwijnt de schimmel/kloofjes met een antischimmelcrème die in de winkel te koop is. Bij een schimmelinfectie is het belangrijk de voeten niet meer met zeep te wassen. Ook moeten de voeten steeds goed afgedroogd worden en is het raadzaam open schoenen te dragen.

Apotheekinfo

Stoppen met roken
Beauty behandeling
Huiduitslag
Snurken
Gezondheid