Longziekten

longziekten

– Acute bronchitis (ontsteking lagere longen)
– Astma (moeilijk ademhalen)
– COPD (ontstoken en beschadigde longen)
– Cystic fibrosis (taaislijmziekte)
– Klaplong (ingeklapte long)
– Longembolie (verstopt bloedvat)
– Longkanker
– Longontsteking
– Tuberculose (infectieziekte)
Copd

COPD is een verzamelnaam van verschillende chronische longziekten en aandoeningen. Wanneer de bronchien steeds ontstoken zijn en longblaasjes voortdurend verloren gaan wordt ademhalen een stuk lastiger. Ruim driehonderd duizend mensen hebben COPD in Nederland. Er zijn nog geen medicijnen tegen COPD.

Astma

Astma is een aandoening van de luchtwegen waarbij men moeilijk kan ademhalen. Er zijn medicijnen voor die de aandoening kunnen verlichten. Zo zijn er ontstekingsremmers en inhalators (luchtwegverwijders).

Longfonds

Op de website van het Longfonds staat veel informatie over astma, COPD en andere longziekten. De organisatie doet onderzoek naar longziekten, geeft voorlichting of doet aan belangenbehartiging van de patienten. Ook is er een goede samenwerking met huisartsen en andere gezondheidsfondsen zoals KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting. Behalve astma doet de Longstichting ook onderzoek minder bekende ziekten. Alpha-1 is een erfelijke ziekte waarbij er een tekort is aan een bepaald eiwit. Bij een Bronchopulmonale dysplasie (BPD) heeft de baby moeite met ademhalen. De ziekte CCAM is aangeboren waarbij er holtes zitten in het longweefsel van de baby. Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een aangeboren ziekte waarbij de baby een breuk heeft in het middenrif. Longfibrose is een chronische ziekte van de longen.

Longembolie

Longembolie is een afsluiting van een longslagader door een bloedstolsel. De getroffen long krijgt hierdoor minder zuurstof. Een kleine embolie wordt bijna nooit opgemerkt. Bij grote afsluitingen krijgt men last van kortademigheid en pijn op de borst.

Longkanker

Mensen die als diagnose longkanker hebben gekregen overlijden vaak binnen 5 jaar tijd. Uit de statistieken blijkt dat bijna 85% binnen deze periode sterft. Het aantal nieuwe ziektegevallen bedroeg ruim 11.500 (in 2011). Ongeveer 10.000 personen sterven per jaar aan longkanker. De luchtwegen worden aangetast waarna in een later stadia ook uitzaaiingen plaats vinden in andere organen.

In 2011 werd bijna 90 miljard euro uitgegeven aan de gezondheidszorg. Met 20 miljard waren de psychische stoornissen (verstandelijk gehandicapten, dementie) de grootste kostenpost. Hartziekten (8.5 miljard) en ziekten van het spijsverteringstelsel kosten 5.5 miljard. In 2007 waren de kosten van COPD bijna 1 miljard euro.