Prostaat

Prostaat

Veel mannen krijgen als ze ouder worden last van hun prostaat. Dit is een klier die onder de blaas om de urinebuis heen zit. De functie van het prostaat is om het sperma te beschermen wanneer dit wordt uitgestoten in de vagina. De prostaatvloeistof houdt de zaadcellen langer in leven als ze in de zure omgeving van de vagina terecht komen. Manlijke hormonen zorgen voor een goede werking van het prostaat. Het belangrijkste geslachtshormoon is testosteron dat in de testikels wordt gemaakt.

Vergrote prostaat en urinebuis

De urinebuis van de man is ongeveer 20 cm lang en loopt door de prostaat heen. Vanaf de puberteit groeit de prostaat. Wanneer deze groei te sterk is dan drukt de vergrote prostaat op de urinebuis. De man kan dan moeilijker plassen en de straal is zwakker. Een goede remedie om de klachten te verminderen is door zittend te plassen. De kracht van de straal neemt toe en minder urine blijft achter in de blaas. Zodoende wordt de kans op blaasontsteking ook minder.
Prostaatkanker

Bij een klein gedeelte van de prostaatklachten is de oorzaak prostaatkanker. Omdat de klachten veelal hetzelfde zijn als bij een vergrote prostaat vallen ze niet op. Ongeveer 10.000 mannen per jaar krijgen prostaatkanker meestal na hun 50e jaar. Doordat de groei langzaam is heeft dit meestal geen directe gevolgen.In de eerste fase bevindt zich de aangetroffen prostaatkanker zich volledig in de prostaat. De volgende stap is als de tumor zich uitgebreid heeft tot buiten het prostaatkapsel. De laatste fase is als er uitzaaiingen zijn naar andere organen en botten. Pas in een vergevorderd stadium krijgt de patient last van bloed in het plassen, gewichtsverlies en ernstige pijn in de zij en benen.

Behandeling

Als de prostaatkanker zich in de prostaat of prostaatkapsel dan zijn er verschillende keuzes mogelijk. De eerste stap is om de tumor actief te volgen. Hiervoor kan gekozen worden als men de eerstkomende jaren geen ernstige problemen verwacht of omdat de patient al erg oud is. Heeft de tumor zich al verder ontwikkeld dan kan een operatie de beste keus zijn. Andere mogelijkheden zijn inwendige- en uitwendige bestraling en hormonale medicatie. Door bestraling en medicijnen kan de man wel impotent en incontinent worden. Niet iedereen vindt het gemakkelijk om zulke klachten te bespreken met zijn huisarts of apotheek. Mannen die viagra kopen kunnen ook op het internet terecht. Deze sites zijn echter niet legaal.

Gezondheid

zelfzorg medicijnen
Snurken
stoppen met roken
dieet