Reisapotheek doktersverklaring

Inhoud reisapotheek

De meeste mensen die op vakantie gaan zullen een aantal medische zaken meenemen. In een standaard reisapotheek zitten pleisters, pijnstillers (aspirines, paracetamol), diarreeremmers, laxeermiddelen, tabletten tegen reisziekte, persoonlijke medicijnen, thermometer, schaartje en verband. Verder is het handig om mee te nemen: zonnebrandcrème, middelen tegen insecten- en kwallen, eventueel condooms en een geneesmiddelenpaspoort. Zonnebrandcrème is op de vakantiebestemming vaak een stuk duurder dan bij de drogist in Nederland. Stiften of een tube crème tegen insecten- en kwallenbeten zijn niet altijd te verkrijgen in het buitenland. Ga je met het vliegtuig vergeet dan niet scherpe voorwerpen zoals een schaartje en nagelvijl in de koffer te stoppen. Bij controle van de handbagage ben je de spullen kwijt.




Doktersverklaring

Als je naar het buitenland gaat (en in het bijzonder bij een verre reis) dan is een Schengenverklaring of doktersverklaring bijna een must. Sommige medicijnen kunnen op de verboden lijst staan in het buitenland. Slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en medicijnen voor ADHD worden door hun verslavende karakter als opiaten gezien. Bij gebruik van opiaten is een Schengenverklaring nodig als men op vakantie gaat in Europa. Op de website van Farmatec staat per land weergegeven welke stappen men moet volgen. Voor verre bestemmingen is vaak een Engelstalige medische verklaring nodig die de dokter moet ondertekenen en die dan met de post naar Farmatec moet worden opgestuurd. Vanaf 1 januari 2015 wordt de taak van Farmatec overgenomen door het CAK. De apotheek kan vertellen of een medicijn onder de Opiumwet valt. Met lichte medicijnen die je per auto meeneemt zal het risico klein zijn dat je gecontroleerd wordt. Met middelen als morfine, valium of medicinale cannabis kan je beter niet staande worden gehouden op een vliegveld zonder geldige doktersverklaring.

Geneesmiddelenpaspoort

Het medicijnpaspoort is erg praktisch als men in het buitenland naar een apotheek moet. Als het personeel in de plaatselijke apotheek geen buitenlandse taal spreekt is het medicijnpaspoort een goed hulpmiddel. Het vervangt echter niet de verplichting van een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring.

Gezondheid

= Pigmentvlekken behandelen
Huiduitslag
Prostaat behandelen
Snurken
Gezondheid