Reuma

Reuma en artrose

Reuma is een aandoening aan het bewegingsapparaat. Er zijn wel meer dan 100 verschillende types die onder reuma vallen. Kenmerkend voor de ziekte is de stijfheid en pijn in gewrichten en spieren. Er is meestal geen medicijn voor handen dat de ziekte kan laten verdwijnen. Met geneesmiddelen kan reuma wel meer onder controle gebracht worden zodat de klachten en pijn vernminderen. Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben last van enige vornm van reuma. De ziekte kan onderverdeeld worden in drie grote categorieen: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. De meerderheid van de patienten heeft last van artrose (1.100.000 mensen). Dit is als het kraakbeen in de gewrichten slechter wordt.




Klachten en medicijnen

Vaak ervaren mensen op een gegeven moment dat bepaalde gewrichten stijf aanvoelen, ook zonder te bewegen. Of men ervaart pijn tijdens het gaan slapen gaan. Deskundigen adviseren bij reuma om toch iedere dag wat te bewegen zodat de gewrichten en spieren niet vast komen te zitten. Dit kan zijn door wat te fietsen, te wandelen of door te zwemmen. Medicijnen die de pijn onderdrukken zijn asperines en ibuprofen. Deze geneesmiddelen kunnen zonder recept bij de drogist gekocht worden. Houden de klachten aan dan is het raadzaam naar een huisarts te gaan die op zijn beurt kan doorverwijzen naar de reumatoloog.

Ziekenhuis

De reumatoloog is een arts die gespecialiseerd is in reuma. Soms kan na het eerste bezoek al een voorlopige diagnose gesteld worden. Meestal moet er verder onderzoek worden verricht naar de gewrichten. Als dit onderzoek is afgerond kan de arts adviezen geven hoe de ziekte het best behandeld kan worden. Tegen de belangrijkste vorm van reuma (artrose) is nog geen medicijn voorhanden. De stijfheid en pijnlijke gewrichten kunnen alleen verlicht worden door ontstekingsremmende geneesmiddelen en pijnstillers.