>
Veel mensen snurken
Als de neusholte te nauw is of er is een vernauwing in het gebied achter de tong dan laat de ingeademde lucht de weke delen in de keel trillen. Dit trillen uit zich in het karakteristieke zagende geluid van snurken. Er wordt geschat dat ongeveer een op de vijf mannen en een op de tien vrouwen iedere nacht snurken. Als ook nog eens de mensen opgeteld worden die af en toe snurken dan zijn er miljoenen mensen in Nederland die er last van hebben. Ook de partner kan vaak niet goed slapen en is ’s morgens niet goed uitgerust. Veel mensen slapen daarom om deze reden apart van de ander.
Anti-snurk beugels
Er zijn goedkope anti snurkbeugels te koop die ervoor zorgen dat de tong de keelholte niet kan vernauwen tijdens de slaap. Dure snurkbeugels kunnen door een tandarts op maat worden gemaakt. De beugel zorgt ervoor dat de onderkaak een beetje naar voren wordt gedrukt en dat er zodoende meer ruimte is voor de tong. Als de arts van het ziekenhuis je doorverwijst naar de tandarts dan betaalt de verzekering de beugel (minus het eigen risico). Ook online kan er een op maat gemaakte snurkbeugel gemaakt worden als jezelf een kant-en-klare mal opstuurt naar een laboratorium.
Neus strips & oordopjes
Goedkopere oplossingen zijn buigzame neus strips die de neusvleugels zachtjes open trekken. Het goedkoopst zijn de schuimrubberen oordopjes bij de drogist; die kosten een paar euro. Flink duurder zijn de op maat gemaakte oordoppen die je bij een hoorspecialist kan kopen.
Slokdarmhoofd
Het slokdarmhoofd (in het Latijns heet dit farynx) is het gebied tussen de mond en slokdarm en bestaat uit drie delen. Direct achter de neus bevindt zich de nasofarynx. Het gedeelte eronder is de mondkeelholte (orofarynx). Hieronder op zijn beurt bevindt zich het derde gedeelte de laryngofarynx (larynx = strot).
Operatie snurken
Heb je erg veel last van het snurken dan kan je de huisarts een verwijsbrief vragen voor de Kno-arts. Deze gaat dan onderzoeken waar het probleem precies zit en kan daarna een operatie verrichten. Door het huig in te korten en het zachte verhemelte en amandelen te verwijderen stopt bij 90% van de patienten het snurken. Aan de operatie zitten echter een paar flinke nadelen zoals een droog gevoel overhouden in de keel. Daarom zal zeker niet iedereen een operatie in overweging nemen. Een andere optie (die bij 60% van de patienten werkt) is het verstijven van de huig en het zachte gehemelte. Op het moment wordt deze behandeling nog niet vergoed door de zorgverzekering.
Apotheekinfo
– Gezondheid
– Stoppen met roken
– Beauty behandeling
– Huiduitslag