Nicotine is verslavend
Net als het drinken van alcohol kan roken verslavend zijn. Dit komt door de nicotine die in sigaretten verwerkt zit. Nicotine is een olieachtige stof die in de tabaksplant zit en die de tabaksplant beschermt tegen planteneters en insecten. Volgens de Wikipedia zou een klein kind kunnen sterven aan de nicotine als het een hele sigaar zou opeten. De stof werkt verdovend en op den duur verslavend. Als men wilt stoppen met roken krijgt men te maken met ontwenningsverschijnselen.
Kanker
Deskundigen denken dat nicotine kankerverwekkend is. Ongewenste cellen worden minder snel vernietigd als er nicotine in het lichaam zit. Ook wordt er minder insuline vrijgegeven waardoor er minder glucose wordt opgenomen en de roker minder eetlust heeft. Op de website van KWF Kankerbestrijding staat dat 80% van de longkanker door roken komt. Jaarlijks sterven meer dan 10.000 mensen door longkanker. Door te roken vergroot men de kans op darmkanker, borstkanker, maagkanker, blaaskanker en leverkanker. De kans wordt mede bepaald door hoeveel men gerookt heeft en hoelang men al rookt. Ook mensen die niet roken maar wel in contact staan met rokers (en zo meeroken) hebben een vergrote kans op kanker.
Stoppen met roken medicijnen
De website van het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft een aantal aanbevelingen hoe te stoppen met roken. Door alcohol te drinken is er een grotere kans om een sigaret te nemen. Ook tijdens het stappen kan men sneller in de verleiding komen te gaan roken. Er wordt geadviseerd (voor zover het mogelijk is) moeilijke situaties te mijden, zeker in de eerste dagen. Heel vaak zul men last krijgen van ontwenningsverschijnselen.
Door wat water of thee te drinken, een muziekje op te zetten, een warme douche te nemen of hardlopen/fietsen kan de drang naar een sigaret weggenomen worden. Hulpmiddelen zijn nicotine-kauwgom en nicotinepleisters. Deze voorzien het lichaam snel van nicotine waardoor de drang om een sigaret op te steken wordt weggenomen. Als de ontwenningsverschijnselen minder zijn geworden kan men de nicotine gaan afbouwen. Mochten zelfzorg medicijnen als pleisters en kaugum niet sterk genoeg zijn dan kan het gebruik van medicijnen overwogen worden. Nortriptyline, bupropion en Varenicline worden vaak door artsen voorgeschreven als rokers willen stoppen met roken en medicijnen als ondersteuning wensen.
e-Sigaret
Een alternatief is het gebruik van de e-sigaret. Het elektronisch roken is langzaam met een opmars begonnen. Enkele procenten van de rokers gebruiken de e-sigaret in hen strijd om te stoppen met roken. De elektronische sigaret is wel de laatste tijd wat negatief in het nieuws gekomen. Het nicotine gehalte in de e-sigaret is soms hoger als in een sigaret. Bovendien vinden jongeren de e-sigaret best wel aantrekkelijk met al zijn verschillende smaakjes.