Zelfzorg medicijnen

Zelfzorggeneesmiddelen

Zelfzorg medicijnen zijn vrij te verkrijgen geneesmiddelen zonder recept van de dokter. De eenvoudige geneesmiddelen zijn te koop bij de drogist en supermarkt. De beheerder/leidinggevende van de winkel moet wel een diploma hebben en in staat zijn om vragen te beantwoorden van klanten. Bekende zelfzorg medicijnen zijn pijnstillers zoals asperine, paracetamol en ibuprofen. De overheid hoopt dat door de marktwerking de prijzen goedkoper zullen worden. Paracetamol is een mooi voorbeeld hiervan. Een doosje zonder merk van 20 pillen kost slechts 50 cent bij het Kruidvat.

Laxeermiddelen – obstipatie

Apotheek.nl is de website van de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers. Er wordt op de site een aantal handige tips gegeven wanneer iemand last heeft van verstopping (obstipatie). De oorzaak van het probleem kan verschillende redenen hebben zoals te weinig gedronken hebben, onvoldoende vezelrijk eten, medicijngebruik, hormonale veranderingen of een darmontsteking. De beste oplossing voor verstopping is vaak door meer vezelrijk voedsel en verse groenten te eten. Ook voldoende drinken is belangrijk. Mocht gezonder eten niet helpen dan kunnen laxeermiddelen gebruikt worden. Deze zelfzorggeneesmiddelen zijn vrij te koop bij de drogisterij. Bij Kruidvat is een doosje Bisacodyl 5mg laxeertabletten het goedkoopst in prijs. Een doosje bevat dertig tabletten en kost €1.65. Een flesje Lactulose 667mg/ml laxeerdrank is 5 euro. Een medicijn dat ook de huisarts voorschrijft bij verstopping is een geneesmiddel dat macrogol bevat. Het zit in kleine zakjes en moet opgelost worden in water en vervolgens opgedronken worden. Macrogol zorgt ervoor dat de ontlasting zachter gemaakt wordt.

Reuma

Er zijn geen medicijnen in de vrije verkoop die helpen tegen reuma. De medicijnen zijn uitsluitend via de apotheek te krijgen. Paracetamol kan de pijn verminderen maar helpt niet bij ontstekingen. Het is belangrijk voor reumapatienten dat ze voldoende in beweging blijven en hun geneesmiddelen op tijd innemen. Voor dikke patienten is het verstandig om af te vallen zodat de gewrichten minder belast worden. Ook verhoogt roken de kans op reuma. Uit Zweeds onderzoek onder 34.000 patienten kwam naar voren dat rokers twee keer zo veel kans hadden op reumatoïde artritis dan niet-rokers.